onsdag 7 september 2011

Saffransgöttigött med färska fikon

Foto: lånat ifrån leila.se

Jag är så fruktansvärt gottesugen att jag nästan klättrar på väggarna.. Tanken att det skulle dämpas av att kika omkring på Leilas sida slog helt fel.. Vad ska jag göra av mig själv?! För er som har orken och gräddiga fingrar så kommer här Leilas recept från fotot i mitten..


Saffrans sabaione med färska fikon och bär

  • 8 ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 3 dl chablis vin
  • färska fikon och bär till servering

Mandel biskvier

  • 250 g mandelmassa
  • 1 bittermandel
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ekologiska äggvitor
  • 25 g mandelspån
  1. Separera äggulorna från vitan.
  2. Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en värmetålig skål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten).
  3. Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och blir spår av vispen.
  4. Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa tills krämen svalnat något.
  5. Lägg 2–3 mandelbiskvier (per portion) i botten av ett glas. Häll över lite saffrans sabaione och toppa med fikon i klyftor och färska bär.

Mandel biskvier

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Riv mandelmassan. Riv bittermandeln fint och blanda med mandelmassa, strösocker och äggvitor.
  3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mandelspån på varje rundel.
  4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar